Read Time4 Minutes, 26 Seconds

Sve veći je broj onih koji negoduju zbog iznosa ali i načina na koji se obračunava i plaća TV pristojba, pa možda ne bi bilo zgorega poslušati mišljenje „malog“ čovjeka, poput gospodina Stjepana i promijeniti nešto tako da bude „vuk sit i ovce na broju“. Taj bi možda dobio glasove pola milijuna umirovljenika.

Samo dvije stvari hrvatski čovjek ne može izbjeći, umiranje i plaćanje tv pristojbe. Na ovo prvo se svi na neki način spremaju tijekom života ali neizostavno plaćanje TV pristojbe u slučaju ako imamo ili pak nemamo TV prijemnik, ako nemamo ni radio aparat ali ako netko u kući ili u stanu posjeduje primjerice telefon ili laptop ili nema ni toga ali ima automobil s radiom… nema šanse izbjeći plaćanje HRT-u 80 kuna mjesečno.

Popriličan je to iznos, složit će se mnogi a posebice umirovljenici koji od, u većini, mjesečne crkavice, moraju izdvojiti isti iznos kao i netko tko prima desetorostruko pa čak i pedeset puta veću plaću.

 „To je nepravda. Ma šta imamo mi penzioneri od života nego eto da pogledamo neku seriju, film ili dnevnik. Nikuda ne idemo, ni u banju ni na more ni u posjetu udaljenoj familiji jer od 1511 kuna penzije, ne mogu si priuštiti ništa nego sjedim kod kuće i pogledam televiziju. A preskupo je. Ne znam može li se makar smanjit” zapitala se 78-godišnja baka Ruža S. iz Bukovlja. 

I nije jedina koja tako razmišlja. Na društvenim mrežama niz je prozivki na račun HRT-a.” Po meni je to legalna pljačka i HRT nam daje do znanja da moramo plaćati ono što ne želimo. Neka onda HRT kodira svoje kanale, uvede kartice …navodi između ostalog jedan ljutiti gledatelj.

No ipak postoje osobe koje u potpunosti ili djelomično mogu biti oslobođene plaćanja TV pristojbe, a to su prvenstveno osobe s visokim stupnjem invaliditeta te umirovljenici koji primaju mirovinu nižu od 1.500 kuna mjesečno. A može se TV i odjaviti, uz popunjavanje potrebnih obrazaca, odlaskom u dom umirovljenika. 

Kako mnogi nastoje pronaći način da bi izbjegli plaćanje TV pristojbe, može se čuti i tvrdnja nekih o svega dvadesetak posto platiša. Neminovno se nameće pitanje pa jesmo li mi koji plaćamo idioti ili treba postrožiti kontrolne mehanizme.

Zbog svih nedoumica uputili smo nekoliko pitanja HRT-ovom rukovoditelju RJ pristojba, Damiru Tusu. Između ostalog zanimalo nas je razmišlja li netko o prijedlogu za promjenom načina plaćanja pristojbe, poput primjerice Finske, gdje pristojba iznosi jedan posto od primanja korisnika usluge. To bi zasigurno bio  socijalno osjetljiviji model u kojem bi RTV prikupila dovoljno sredstava od onih koji više zarađuju a istovremeno bi osiromašenoj, posebice staroj populaciji, ostavila jedinu razbibrigu u životu. 

Rukovoditelj Tus je odgovorio kako nije točna informacija da ima svega 20-tak posto onih koji plaćaju. “Mjesečnu pristojbu u Republici Hrvatskoj plaća 1.068.000 kućanstava, a pored toga plaća se mjesečna pristojba i za oko 200.000 prijamnika kod pravnih osoba”. Osvrnuo se i na finski model. „Što se tiče Finskog modela, točno je da je to jedan od modela koji funkcioniraju među članicama EBU-a. 

Hrvatski model naplate mjesečne pristojbe pokazao se je kao vrlo učinkovit i ocjenjen je od predstavnika EBU-a kao jedan od efikasnijih modela kojim se financira javna televizija” stoji u odgovoru rukovoditelja RTV pristojbe. 

Ipak, mnogi se ne mogu oteti dojmu da je upravo hrvatski model „harački” i da ga treba mijenjati a prema nekima i potpuno ukinuti.

„Siguran sam da bi izbore dobili oni koji ukinu TV pretplatu, donijeli bi im to penzioneri”, smatra vremešni gospodin Stjepan P.

Slična razmišljanja mogla su se čuti i od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, koji se zalaže za ukidanje TV pretplate. „Obvezna pristojba Hrvatske radiotelevizija harač je koji opterećuje građane i poduzetnike s više od 1,2 milijardi kuna godišnje. O financiranju javne televizije trebalo bi se raspravljati u Hrvatskom saboru i to kroz raspravu o proračunu, smatra Beljak, držeći kako bi se TV pristojba trebala financirati iz državnog proračuna.

Na tom tragu je i Mreža potrošača Hrvatske koja tvrdi da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja HRT-ove pristojbe krše zakone i poziva građane da se odupru “HRT-ovoj bahatosti” tako da, kada vide kontrolora u zgradama ili pred vlastitim kućama, pozovu policiju. Smatraju naime da kontrolori HRT-a, koji po domovima građana provjeravaju postoje li audio ili videoprijamnici, u obavljanju svog posla krše niz zakonskih odredbi o poštivanju privatnog vlasništva, ali i sam Ustav. 

Bilo kako bilo, sve veći je broj onih koji negoduju zbog iznosa ali i načina na koji se obračunava i plaća TV pristojba, pa možda ne bi bilo zgorega poslušati mišljenje „malog” čovjeka, poput gospodina Stjepana i promijeniti nešto tako da bude „vuk sit i ovce na broju”. Taj bi možda dobio glasove pola milijuna umirovljenika. 

IZVOR: SBPLUS.HR

1 0
0 %
Happy
0 %
Sad
100 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>