Zovem se Kristijan Osman inicijator sam peticije za ukidanje hrt pristojbe.
Običan sam građanin i nisam saborski zastupnik niti predsjednik bilo koje političke stranke. Želja mi je da svi zajedno pokrenemo građansku inicijativu ovaj referendum i da pokažemo da možemo nešto promijeniti u Hrvatskoj. Sve ovisi o svima nama jer trenutno ovu inicijativu vodim samo ja. Svaki dan smo svjedoci novih poreza pa i ovog harača koji je trn u oku svakog građana. Harač zvani pristojba godinama i zaradu od same pristojbe. Nedopustivo je da nas prisiljavaju na nešto što ne želimo. Velike su kazne ako se ne prijavi prijamnik kao i ovrhe s kojima vam mogu   blokirati račun. Odvjednički ured Handžeović u suradnji sa Hrtom naplaćiva i odnosi veći dio zarade od same pristojbe.  Ovrhe zbog neplaćanja pristojbe ne smiju biti uzrok povećanja siromaštva. Referendumom možemo izmijeniti zakon i osloboditi građane od ovrha i plaćanja nepotrebnog nameta.

Koliko Hrt zaradi od nas građana?
Plaćamo jednu od najskupljih pristojbi u Europi. HRT dnevno ovrši 274 neplatiša pristojbe. ​Godišnje se ovrši po pedeset tisuća pretplatnika javne televizije te tako, zbog neplaćene TV pristojbe, Hrvatska radio-televizija svake godine provede više od 100.000 ovrha. ​Prema Zakonu o HRT-u iznos mjesečne pristojbe je 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj​ . ​Mjesečni prihod od pristojbe iznosio je približno sto milijuna kuna, dok je godišnji prihod 1,2 milijarde kuna od same pristojbe. Prihodi od pristojbi čine više od 85% prihoda HRT-a. Što je skandalozno i neprihvatljivo.

“Znači kupim radio, laptop, stolno računalo ili neki mobitel sa svojim novcem i opet moram plaćati pristojbu. Zašto? Zar mi je hrt kupio tv,radio,računalo ili mobitel. Ne piše dok kupujem tv, računalo, tablet ili mobitel da je u vlasništvu HRTa i da sam dužan ako kupim uređaj plaćati mjesečno (pristojbu).  Po meni je to legalna pljačka i Hrt nam daje to znanja da moramo plaćati ono što ne želimo. Neka onda HRT kodira svoje kanale, uvede kartice, resivere i napravi ugovor za plaćanje HRT pristojbe za svaki elektronički uređaj koji želimo kupiti da bi gledati HRT kanale i da smo obavezni prilikom kupovine uređaja plaćati mjesečno pristojbu. Ugovor će onda biti tek važeći dokument i legalan kao i sama pristojba. HRT ničime nema pravo prisiljavati ljude na RTV pretplatu, te u slučaju neplaćanja iste kažnjavati ikoga, jer oni su samo medijska kuća, a ne Ustav, Ustavni sud,policija ili što već. Nitko od ljudi nema pravo biti prisiljen plaćati nešto što ne želi, a većina nas u Hrvatskoj, pa i šire, jasno, ne želi plaćati RTV pretplatu. Svatko ima pravo koristiti svoj TV prijamnik bez plaćanja RTV pretplate. HRT pretplata BEZ POTPISA ugovora ne samo da je nezakonita, pretplata je svojevrsni harač bez osnova i prihvaćena pljačka građana. Pitate se kako i dal je uopće moguće odjaviti Hrt pristojbu? Odjava RTV pretplate vrlo je komplicirana. Odlučite li se ipak na odjavu. Pripremite se na to da ćete, nadležnim službama HRT-a morati dokazati da u kućanstvu doista nemate baš nikakav prijamnik. No, ni tu nije kraj, jer da biste si skinuli pristojbu s vrata, morat ćete još dokazati da ne posjedujete niti automobil s mogućnošću slušanja radiostanica.
Budući da je gotovo nemoguće pronaći način oslobođenja od plaćanja RTV pristojbe jedina je alternativa referendum. Zato ​pozivam sve dobre ljude da se jave svi oni koji mogu pomoći u organiziranju referenduma bilo da je riječ o financiranju ili o volontiranju. Hvala 

Kristijan Osman – inicijator peticije za ukidanje hrt pristojbe